Menu

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER CAPSLOCK OP CAPSLOCKDAG

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER CAPSLOCK OP CAPSLOCKDAG

De CAPS-lock is de meest favoriete toets van één van mijn collega’s, maar het is ook een geval apart. Mijn nieuwsgierigheid voerde dan ook de boventoon toen ik er achter kwam dat er niet één maar twee dagen per jaar aan deze toets gewijd zijn. Op het wereldwijde web kwam ik diverse artikelen tegen over de toets you love to hate. Sommige noemen het de toets-from-hell of de Comic Sans der toetsen op je toetsenbord: zó fout dat het soms weer grappig wordt.

De geschiedenis
Heb je enig idee waarom die onhandige CAPS-locktoets eigenlijk op je toetsenbord zit? Ooit had de CAPS een echte functie, namelijk op de typemachine. Hierop kon je namelijk niet vet, cursief of onderstreept typen. Om toch extra aandacht aan bepaalde stukken tekst te geven werd CAPS-lock gebruikt. Een ander verhaal is dat de CAPS-lock ontwikkeld is voor mensen die moeite hadden om meer dan één knop tegelijk op de typemachine ingedrukt te houden. 

Wat doet CAPS-lock
De naam Caps lock betekent kapitalen vergrendelen. Caps is hierbij de afkorting van het Engelse woord capitals. De CAPS-locktoets zet alles dus in ‘hoofdletters’. Maar eigenlijk is het veel interessanter wat CAPS-lock doet met de beleving van jouw tekst. VAAK WORDEN WIJ AGRESSIEF VAN EEN TEKST IN HOOFDLETTERS, maar waarom is dit?

Jan Renkema, auteur van de Schrijfwijzer, denkt dat dit komt door de reclameschrijvers. Daarnaast denkt hij dat het effect ook nog heel cultureel bepalend is. Bij het lezen van een tekst in het Duits, met hoofletters van zelfstandige naamwoorden, hebben wij er namelijk geen last van. Een algemeen principe is dat wij Nederlanders zo spaarzaam mogelijk gebruik maken van extra’s: cursiefvet, enz. En dus ook van hoofdletters.
Door in hoofdletters te typen, associeer je jouw tekst dus met een reclameboodschap (die zich vaak van deze stijl bedient). Het lijkt alsof je praat door een megafoon. En of de wereld behoefte heeft aan meer megafoons, dat is nog maar de vraag. Gebruik je CAPS-lock in je tekst? Dan krijg je waarschijnlijk de vraag waarom je zo loopt te (over)schreeuwen.

Onhandig
Maar waarom die haat tegen een onschuldig toetsje? Misschien komt het omdat het de meest onhandige toets op je toetsenbord is? Staat ‘ie per ongeluk aan.... dan typ je je wachtwoorden verkeerd. 

CAPS Lock Day
CAPS Lock Day is inmiddels al zeventien jaar oud. In 2000 riep softwareontwikkelaar Derek Arnold de dag in het leven. Hij had, net zoals andere internetgebruikers, genoeg van mensen die hoofdletters gebruikten om een mening te verkondigen. Caps Lock Day is dus eigenlijk een dag om die mensen en hun hoofdlettergebruik belachelijk te maken. De meeste mensen gebruiken Caps Lock Day om anderen te laten zien hoe vervelend het is om iets in hoofdletters te schrijven. Stuur je Tweets in hoofdletters, maak je Facebookposts groot en schreeuw op Instagram: na Caps Lock Day heeft iedereen er waarschijnlijk genoeg van :)

Maar waarom zijn er twee?
Zowel 22 oktober als 28 juni zijn uitgeroepen tot Caps Lock Day. 28 juni kwam later, in 2009 om precies te zijn: en staat in het teken van de (sterfdag van) Amerikaanse reclameman Billy Mays. 28 juni wordt ook wel ‘Billy Mays-day’ genoemd. Billy Mays is beroemd om zijn slogans en schreeuwerige infomercials. De cultfiguur wordt treffend neergezet in South Park-aflevering ‘Death Celebrities’, waarin hij ook na zijn dood nog producten probeert te verkopen. Ook neemt hij het in de YouTube-serie ‘Epic Rap Battles of History’ op tegen Benjamin Franklin. Naar verluidt is het traditie om op 28 juni een blauw shirt te dragen. In memory of. En wil je echt all the way? Je kan je CAPS-lock in een Billy Mays-toets veranderen. Iedere keer als je de toets aanslaat, hoor je Billy Mays één van zijn beroemde zinnen zeggen.

Maar ben je na het lezen van dit artikel toch nog steeds groot fan van de CAPS-lock toets, dan mag je hem vandaag en op 22 oktober naar hartenlust gebruiken.

 

Bron: livewallconcepts.nl

Terug naar overzicht