Menu

Tips & tricks voor een succesvol Netwerk November

10 tips voor het goed gebruiken van je netwerk
 1. Netwerk het liefst met mensen met wie je het goed kunt vinden. Dit zorgt er ook voor dat je elkaar begrijpt in wat je nodig hebt. Bovendien is een goede netwerkrelatie gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Wees dan ook open en oprecht in je interesse in anderen: mensen prikken er meteen doorheen als je een praatje komt maken met een verborgen agenda.  

 2. Verzamel visitekaartjes, maak een connectie via LinkedIn en verwerk de informatie in je 'netwerkoverzicht'. Vergeet niet te noteren waar je diegene hebt ontmoet, en wat jullie eventueel voor elkaar kunnen betekenen. 

 3. Als je weet wat je wilt en daar met anderen over praat, komen informatie en contacten van je netwerkpartner vaak als vanzelf naar boven. 

 4. Houd er ook tijdens een gesprek op jouw verzoek rekening mee dat netwerken altijd wederzijds is. Netwerken begint vaak met het meedenken met een ander, oftewel: je begint meestal met geven voordat je gaat nemen. 

 5. Zorg ervoor dat je een goede naam hebt en houdt. Verwijs bijvoorbeeld geen mensen door naar jouw contacten als je twijfelt aan hun motieven.
   
 6. Denk bij netwerken ook aan de lange termijn. Misschien kun je nu nog niets met een contact, over een half jaar blijk je ineens een vraag te hebben waar dit contact je mee kan helpen. 

 7. Bedank mensen die iets voor je hebben gedaan de volgende dag nog even met een mailtje en vertel wat je eraan gehad hebt. 

 8. Krijg je een uitnodiging waarop je niet kunt ingaan, laat dat even weten. Zo houd je je contacten warm. 

 9. Waardeer het als je van iemand een tip krijgt, ook al kun je er zelf niets mee. Misschien kun je een ander er blij mee maken. Vertel dat ook aan de tipgever. 

 10. Ben je met iemand op goede voet, feliciteer ze als ze jarig zijn of een nieuwe baan hebben en laat ook iets van je horen als je hem of haar niet nodig hebt. 

 

(bron: carrieretijger.nl) 

Terug naar overzicht