2 min read

eSIM vs SIM

 

Je ziet het steeds vaker voorbij komen: eSIM. Maar wat is het nu precies? Wat zijn de verschillen met een gewone SIM-kaart? En welke voordelen zitten eraan verbonden? In dit artikel praten we je bij.

Wat is een eSIM?
eSIM-kaarten zijn ontworpen om de ouderwetse fysieke SIM-kaart te vervangen. Een SIM-kaart – van oudsher een kleine plastic kaart die in je mobiele telefoon past – bevat informatie en stelt je in staat om te bellen, te sms’en en gegevens op je telefoon te gebruiken.

In plaats van een verwijderbare plastic kaart in je telefoon, scan je een QR-code waarna de eSIM op je telefoon wordt geëmbed. De informatie op een eSIM is herschrijfbaar, wat betekent dat je van netwerk kunt wijzigingen zonder de SIM-kaart te verwijderen en een nieuwe te plaatsen.

De voordelen van een eSIM

  1. Twee abonnementen, één telefoon
    Telefoons met eSIM bieden, naast de digitale SIM-kaart, ook nog steeds ruimte voor de fysieke SIM-kaart. Dit betekent dat je op twee telefoonnummers tegelijkertijd bereikbaar kunt zijn. Erg handig als je bijvoorbeeld werk en privé gescheiden wilt houden, zonder het gedoe van twee losse telefoons. Op je telefoon selecteer je welke SIM-kaart je wilt gebruiken om te bellen, sms’en of te internetten.

  2. Makkelijk van netwerk wisselen
    Een eSIM maakt het veel makkelijker om van een mobiele netwerk te wisselen. In plaats van een nieuwe SIM-kaart te bestellen, te wachten tot deze binnenkomt en vervolgens in je telefoon te plaatsen, kun je in één stap digitaal overstappen. Daarnaast kun je ook tijdelijk overstappen naar een ander netwerk. Hierdoor heb je altijd bereik ook wanneer je in een gebied bent zonder een signaal van je gebruikelijke netwerk.
  1. Overschakelen naar een lokaal netwerk
    Bevind je je voor een langere tijd in het buitenland? Dan kun je overschakelen naar een lokaal netwerk door een SIM-kaart aan te schaffen van een lokale provider. Het gebruik van een lokale provider in het buitenland is veel goedkoper, dan het betalen van de roamingkosten. Omdat je gebruik maakt van een eSIM, hoef je je eigen SIM-kaart niet te verwijderen, waardoor je de kans verkleint om deze kwijt te maken. 
  1. Gebruik van minder telefoonruimte
    Met de komst van eSIM zal er in de toekomst ook minder ruimte in gebruik worden genomen dan met een fysieke SIM-kaart. In plaats van de ruimte te reserveren voor het plaatsten van een SIM-kaart, kunnen de smartphonefabrikanten deze ruimte gebruiken om bijvoorbeeld de batterij te vergroten. Tegelijkertijd betekent dit ook minder gaten in je smartphone en dus meer bescherming tegen stof of vocht.

Ondersteunen alle smartphones eSim?
Nee, op dit moment heeft slecht een handvol van de meest recente smartphones een eSim. Waaronder:

  • Alle nieuwste iPhones van Apple: de iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR, plus de nieuwe iPhone 12-reeks en de iPad Pro
  • De Galaxy S20, S20 + en S20 Ultra van Samsung
  • De Google Pixel 3 en 3 XL
  • Motorola’s Razr (alleen een e-simkaart, geen fysieke simkaart)
  • Samsung Gear S2 en Gear S3 smartwatches
  • Apple Watch Series 3, 4 en 5
 Toch zie je steeds meer providers en smartphone leveranciers meegaan met deze nieuwe technologie. Het is maar een kwestie van tijd tot de eSIM volledig is geaccepteerd in de telecom wereld.

Wil je ook gebruik maken van eSIM?
Daar helpen we je graag bij! Bel 073-5232288 of stuur een e-mail naar iris@iris-one.nl en we bespreken de mogelijkheden met je.

Hybride werken de nieuwe standaard! We hebben 4 tips om flexibel en veilig samen te werken via Microsoft Teams

Thuiswerken is tegenwoordig geen optie meer, maar bedrijven implementeren het als een onderdeel van het beleid. Dat betekent dat de hybride vorm van...

Read More

Een Back-up van Microsoft, dat gaat niet altijd zoals je denkt.

De misvatting die bij veel bedrijven bestaat is dat Microsoft een volwaardige gegevensback-up en retentie biedt voor Microsoft 365. De realiteit is...

Read More

Antwoorden op vier veel gestelde vragen over het hybride werken.

Steeds meer organisaties hebben een nieuwe manier van werken geïmplementeerd binnen de bedrijfsvoering, namelijk het hybride werken. Werknemers...

Read More