Menu

Hoera 5G!... Oh nee, toch niet...

Waarom 5G?

Simpel, we hebben iedere dag onze smartphones en tablets bij de hand en zijn gebaat bij snelheid. Het geplande 5G netwerk heeft een veel hogere bandbreedte waardoor er nog meer apparaten tegelijk kunnen verbinden met dezelfde antenne. Kom je weleens bij een festival of bijvoorbeeld op een luchthaven dan heb je misschien weleens gemerkt dat internet door de drukte langzamer wordt.

Waar wachten we eigenlijk op?

Het bouwen van de juiste antennetechnologie voor 5G. Telecomproviders zijn mondjesmaat aan het testen met de eerste 5G netwerken om te zien hoe nieuwe antennes hiervoor ingezet kunnen worden. Ook moeten de frequenties nog door de overheid geveild worden aan de telecomproviders. Deze veiling staat gepland in 2019 dus tot die tijd hebben we zeker nog geen 5G… Wel hebben de europese lidstaten afgesproken om in ieder geval 1 grote stad per land in 2020 te voorzien van 5G. Amsterdam is dan een van de speelsteden van het EK dus de kans is groot dat daarvoor gekozen wordt.

Wij zijn Nederlanders dus; wat kost dat en wie gaat dat betalen?

Geschat wordt dat de uitrol van 5G miljarden euro’s gaat kosten wereldwijd. Gek genoeg is het nog onduidelijk waar dat geld vandaan zou moeten komen. Bedrijven binnen bepaalde sectoren hebben iets aan 5G maar niemand weet of en hoe dat terugverdiend gaat worden.

Meer kapers op de kust

De 3,5GHz-band is op dit moment in gebruik door de inlichtingendiensten. Deze frequentie wordt gebruikt om af te luisteren en dat is iets dat de AIVD en MIVD nog tot minstens 2022 willen doen. Experts verwachten dat dit één van de voornaamste pijnpunten zal zijn bij de uitrol in Nederland en dat terwijl de technologie er wel klaar voor lijkt te zijn.

5G…. en dan?

Als je de kosten vergelijkt met de eerder genoemde voordelen van snel downloaden en video’s kijken lijkt het buitenproportioneel maar voor welke futuristen gaan er deuren open? De automarkt is er volgens de Britse universiteit van Surrey (daar hebben ze zelfs een 5G-innovatiecentrum) mee geholpen om nieuwe stappen te zetten. Deze markt droomt al jarenlang van op afstand bestuurbare auto’s, die door de reactiesnelheid van 5G mogelijk zouden moeten kunnen worden. De auto kan dan bijvoorbeeld snel communiceren met stoplichten om realtime de route aan te passen.

Ook binnen de landbouw zouden stappen gezet kunnen worden door bijvoorbeeld sproeiers op afstand bestuurbaar te laten zijn. Deze kunnen dan door de hoge capaciteit in grote aantallen tegelijk communiceren. Of wat dacht je van doktoren die online met een 5G-robot operaties uit kunnen voeren. Ik hoor je denken “dit kan toch al” maar ook hierbij is de reactiesnelheid van groot belang.

Kan mijn telefoon dat 5G-netwerk eigenlijk wel aan?

Nee….

Smartphones met 5G-ondersteuning bestaan nog niet. De chips zijn er al wel maar de smartphonemakers gebruiken ze nog niet in hun producten. De achterliggende technologie is er dus klaar voor, nu nog wachten op de rest van de wereld!

 

Terug naar overzicht