2 min read

De beveiliging van verschillende apparaten, hoe doe je dit nu in één keer goed?

De beveiliging van verschillende apparaten, hoe doe je dit nu in één keer goed?

Ieder bedrijf heeft er mee te maken, data. De omvang groeit enorm en het gebruiken van deze data, biedt bedrijven veel kansen. Mensen noemen het daarom ook wel “het nieuwe goud”, maar hoe goed is jouw “goud” eigenlijk beschermd? Door de toenemende cybercriminaliteit is het belangrijker dan ooit om de cybersecurity op orde te hebben. In deze blog vertellen we waarom een goede beveiliging van jouw apparaten nodig is om de bedrijfsdata te beschermen.

Het technologielandschap evolueert snel en de veranderingen zijn best ingrijpend. Denk bijvoorbeeld aan het aantal apparaten die tegenwoordig gebruikt worden voor de dagelijkse werkzaamheden. Vroeger gebruikte we één apparaat, namelijk een computer en deelde we bestanden doormiddel van fax en e-mail. Tegenwoordig gebruiken we een mix van zowel zakelijke als persoonlijke apparaten, die allemaal toegang hebben tot de bedrijfsdata van een organisatie. Dit komt doordat alle apparaten onderling met elkaar verbonden zijn en het op kantoor werken niet meer vanzelfsprekend is.

Het hybride werken wordt steeds populairder en het blijkt dan ook dat 90% van de organisaties het werken op kantoor willen gaan combineren met het thuiswerken. Het thuiswerken brengt daarnaast ook gevaren met zich mee. Uit onderzoek komt naar voren dat 67% van werkend Nederland aan het worstelen is met het spanningsveld tussen flexibiliteit en veiligheid. Neem bijvoorbeeld de apparaten die mensen gebruiken om werkzaamheden uit te voeren, 70% van werkend Nederland gebruikt wel eens persoonlijke apparaten. Daarbij is het belangrijk om te weten dat 60% van de gebruikte apparaten onvoldoende beveiligd is.

De consequenties zijn schrikbarend wanneer apparaten onvoldoende beveiligd zijn. Denk bijvoorbeeld aan datalekken, in 38% van de gevallen zijn deze te herleiden tot een slechte beveiliging op mobiele apparaten. Daarnaast heeft 74% van grote organisaties te maken gehad met een datalek door een slecht beveiligt apparaat.

Nu wekt dit misschien de vraag op hoe een apparaat het best beveiligd kan worden zodat de bedrijfsdata beschermd is. Het antwoord is niet het uitschrijven van een beleid met regels waar collega’s zich aan moeten houden, maar het ondersteunen van jouw collega’s om zo veilig mogelijk om te gaan met de bedrijfsdata. Microsoft heeft hiervoor een model opgesteld dat bedrijven helpt apparaten te beschermen genaamd het “Zero Trust model”.

Nu horen we je denken… weer z’n moeilijke term waar je niet op zitten te wachten, maar het is simpeler dan je denkt. Eigenlijk zegt dit model letterlijk “om je te kunnen vertrouwen, moet je jezelf eerst verifiëren”. Daarmee vragen de apparaten eerst aan collega’s om zich te identificeren en er zeker van te zijn dat deze persoon bevoegd is om de bedrijfsdata te gebruiken. Door dit model te hanteren, kunnen al jouw collega’s op een veilige manier hybride werken.

Daarnaast worden de totale risicokosten verlaagd met 80% wanneer dit model gehanteerd wordt. De kans op een datalek wordt namelijk aanzienlijk verlaagd. Daarnaast heb je een beter inzicht in alle apparaten die gebruikt worden om de dagelijkse werkzaamheden uit te voeren. Daardoor weet je wat gebruikt wordt en wat je afneemt én worden er geen onnodige kosten gemaakt voor de beveiliging van je bedrijfsdata.