2 min read

Hoe veilig is jouw e-maildomein? Zo controleer je het snel en eenvoudig

Hoe veilig is jouw e-maildomein? Zo controleer je het snel en eenvoudig

E-mail is nog altijd essentieel voor bedrijven, partners en klanten als communicatiekanaal. Het is vaak een cruciaal onderdeel van bedrijfsprocessen, zoals facturatie en orderbevestigingen. In dit blogartikel bespreken we waarom e-mailbeveiliging belangrijk is en hoe je de veiligheid van jouw e-maildomein kunt controleren.

Welke risico's zijn er?

Hoewel e-mail veel wordt gebruikt, is het helaas niet de meest veilige vorm van communicatie. Zonder aanvullende beveiligingsmaatregelen kunnen de volgende risico's zich voordoen:

  1. E-mailspoofing: Het is relatief eenvoudig voor kwaadwillenden om jouw e-maildomein te 'spoofen', waarbij ze e-mails versturen met een vervalst afzenderadres van jouw organisatie. Dit vergroot de kans op succesvolle phishing-aanvallen, omdat de ontvanger het vervalste e-mailadres vertrouwt. Zowel medewerkers binnen jouw organisatie als externe partijen kunnen slachtoffer worden van deze aanvallen.

  2. Vertrouwensproblemen: Het ontbreken of incorrect toepassen van e-mailbeveiligingsstandaarden kan ertoe leiden dat de e-mails die jouw organisatie verstuurt, niet worden vertrouwd door de ontvangende e-mailomgeving. Afhankelijk van de instellingen van de ontvangende mailserver, kunnen de e-mails mogelijk niet aankomen bij de ontvanger of als 'spam' worden gemarkeerd.

  3. Onversleutelde communicatie: De communicatie tussen verzendende en ontvangende mailservers vindt vaak plaats zonder versleuteling, waardoor e-mailberichten kwetsbaar zijn voor inzage of manipulatie tijdens de verzending.

Vrijblijvend inzicht krijgen in je ICT-security?

Probeer nu onze gratis online scan

Gratis securityscan     

Maatregelen die jij kunt treffen

E-mailbeveiliging gaat verder dan het beschermen tegen phishing, spam of malware aan de ontvangende kant. Het heeft ook betrekking op de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van de e-mails die jouw organisatie verzendt. Hier zijn enkele maatregelen die je kunt nemen om de veiligheid van jouw e-maildomein te verbeteren:

  • Implementeer e-mailbeveiligingsstandaarden zoals SPF (Sender Policy Framework), DKIM (DomainKeys Identified Mail) en DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance). Deze standaarden helpen bij het voorkomen van e-mailspoofing en verhogen het vertrouwen in jouw verzonden e-mails.

  • Zorg voor versleutelde communicatie door gebruik te maken van TLS (Transport Layer Security) om e-mailberichten te beveiligen tijdens de overdracht tussen servers. Dit voorkomt dat e-mails onderweg kunnen worden onderschept of gewijzigd.

Controleer de veiligheid van jouw e-maildomein

Wil je weten hoe veilig jouw e-maildomein is? Er zijn handige online tools beschikbaar waarmee je de veiligheid van jouw e-maildomein kunt controleren. Een van die tools is de "e-mailtest" op de website van internet.nl. Volg deze eenvoudige stappen:

  1. Voer het maildomein van jouw organisatie in het invoerveld in.

  2. Na het uitvoeren van de test ontvang je een gedetailleerd rapport en een score die aangeeft hoe het gesteld is met de veiligheid van jouw e-maildomein.

Dit rapport kan dienen als een vertrekpunt voor verdere verbeteringen. Bespreek de resultaten met jouw IT-dienstverlener om aanpassingen door te voeren die nodig zijn om de veiligheid van jouw e-maildomein te waarborgen.

Conclusie

Het controleren van de veiligheid van jouw e-maildomein is van vitaal belang om de integriteit en betrouwbaarheid van jouw e-mails te waarborgen. Door de veiligheid van jouw e-maildomein te controleren en passende maatregelen te nemen, draag je bij aan een veiligere e-mailcommunicatie, zowel voor jouw organisatie als voor de ontvangers van jouw e-mails. Neem nu de tijd om de veiligheid van jouw e-maildomein te controleren en actie te ondernemen voor een betere e-mailbeveiliging!

Bron: digitaltrustcenter.nl