2 min read

De voordelen en uitdagingen van de hybride werkplek

De voordelen en uitdagingen van de hybride werkplek

Covid-19 heeft de overgang naar een hybride werkmodel enorm versneld, maar wat is het precies en wat zijn de voordelen van de hybride werkplek?

Uit een eigen onderzoek, blijkt dat 68% van de ondervraagden het prettig vindt om het werken op kantoor en vanuit huis af te wisselen. Daarnaast geeft 16% aan productiever te zijn wanneer ze alleen vanuit huis werken en de overige 16% wil graag weer volledig naar kantoor. 

Wat is eigenlijk de hybride werkplek? 
In de meeste gevallen betekent een hybride werkmodel, dat er tenminste één keer per week op kantoor wordt gewerkt. Het kantoor transformeert van een plek waar je moet zijn, naar een plek voor samenwerking, persoonlijke ontmoetingen en teambinding, terwijl meer alledaagse werkzaamheden elders plaatsvinden. Elke organisatie zal zijn hybride werkmodel een beetje anders benaderen om zo aan te sluiten op de unieke behoeftes én de bedrijfscultuur.


Organisaties maken met een hybride werkmodel nog steeds gebruik van kantoren maar het aantal, de locaties en de inrichting hiervan kunnen veranderen of variëren. Sommige medewerkers zullen er weer voor kiezen om fulltime op kantoor te werken terwijl anderen alleen vanuit huis werken. Maar in de meeste gevallen, zal het merendeel van de medewerkers hun tijd verdelen tussen kantoor en huis. 

De voordelen van hybride werken
Het is aangetoond dat het stimuleren van medewerkers om op deze manier te werken een aantal voordelen oplevert, vooral als het gaat om productiviteit en loyaliteit. Veel medewerkers werken bijvoorbeeld liever op afstand op dagen dat ze zich moeten concentreren of krappe deadlines hebben. Dagen op kantoor worden gebruikt om meer samen te werken en voor de sociale contacten. Uit onderzoek van Microsoft is gebleken dat deze vrijheid, om te kiezen hoe, waar en wanneer mensen werken, in korte tijd de productiviteit en tevredenheid van het medewerkers verhoogt heeft met 39%. 


Naast de medewerkers, profiteren organisaties ook van een hybride werkmodel. Deze aanpak kan namelijk de behoefte aan uitgebreide kantoren verminderen, wat resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen. Daarnaast word je als organisatie aantrekkelijker gevonden, want medewerkers van de organisatie zijn gelukkiger en loyaler. Verder wordt de beschikbare talentenpool aanzienlijk vergroot. Simpelweg omdat kandidaten door het hybride werken niet langer dichtbij het kantoor moeten wonen.  

De uitdagingen van hybride werken
Natuurlijk brengt hybride werken ook uitdagingen met zich mee. Door een organisatie hybride te verklaren, betekent dit niet dat de medewerkers zich onmiddellijk op hun gemak voelen bij de nieuwe structuur en dus productiever zijn. Het is belangrijk om als organisatie bewust te zijn van de onderdelen die aandacht verdienen om een zo succesvolle hybride omgeving te creëren. 


Communicatie kan bijvoorbeeld een grotere uitdaging worden met een hybride werkplek. Wanneer teamleden voor een deel fysiek aanwezig zijn en een ander deel vanuit huis werken, is het van belang dat de teamleden die vanuit huis werken zich toch betrokken voelen bij de organisatie. Investeren in tools om communicatie en samenwerking te stimuleren is daarom essentieel.  

De hybride werkplek van de toekomst 
Hoewel elke verandering uitdagingen met zich meebrengt, heeft de pandemie ons laten zien dat er technologie beschikbaar is om van hybride werken een succes te maken. Veel mensen hebben video-, chat- en samenwerkingshulpmiddelen omarmd en het zijn deze oplossingen die hybride werken eenvoudig, effectief en populair maken. 


Microsoft biedt met Microsoft Teams alle oplossingen in één tool: vergaderen, chatten, bellen en samenwerken. Middels Teams kunnen verschillende afdelingen eenvoudig verbonden blijven, ongeacht of ze thuiswerken, onderweg of op kantoor zijn.